Arbeidsomstandighedenwet

Arbeidsomstandighedenwet verplicht werkgever tot faciliteren goede werkplek voor werknemers. Ook voor de thuiswerkplek.

De Arbowet is er duidelijk over: als werkgever moet u elke arbeidsplaats in uw arbobeleid betrekken. Dus ook de thuiswerkplek. U moet bijvoorbeeld nagaan of de thuiswerkplek ergonomisch is ingericht.

Het thuiswerken in coronatijd gebeurde niet op initiatief van werkgever of werknemer, maar werd geadviseerd door de overheid om het coronavirus in te dammen. Ook in zo’n bijzondere situatie geldt de zorgplicht van de werkgever nog steeds.

De regel is niet nieuw. Deze bestaat al sinds 2005.

Echter…..

Het aantal mensen wat voor de Corona crises thuiswerkte was echter dermate laag dat het gedeelte thuiswerkplek nauwelijks aandacht kreeg.

Hoe anders is dat nu. Hoe belangrijk is het nu.

Onderzoek laat zien dat thuiswerken een aantal nadelen met zich meebrengt. Een daarvan is de werkhouding en de gevolgen voor het lichaam en de concentratie.

“Keukenstoel en laptop: meer RSI-klachten door thuiswerken”

Ergonomisch thuiswerken is belangrijk

Het structureel thuiswerken brengt ook uitdagingen met zich mee. Om (langdurend) verzuim te voorkomen, is het belangrijk tijdig de fysieke, mentale en leefstijlrisico’s van thuiswerken in kaart te brengen én te minimaliseren. Er zijn ergonomische uitdagingen, zoals nek- en schouderklachten.

Wat zegt de wet en wie is er verantwoordelijk?

Veel mensen werken al maandenlang dagelijks vanuit huis. Dit is een uitzonderlijke situatie die nog lange tijd kan duren. Voor kantoormedewerkers zal thuiswerken de norm blijven. Dit zorgt voor ergonomische uitdagingen, zoals nek- en schouderklachten, maar ook psychisch is er een zorgelijk effect te zien.

Ook als werknemers thuiswerken, moet de werkgever zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden voor zijn werknemers. Dat is in de wet vastgelegd als zorgplicht. Wil u weten waar jouw thuiswerkplek wettelijk aan moet voldoen, of wat nu precies de verantwoordelijkheid van de werkgever is? Hieronder vind u antwoord op een aantal veel gestelde vragen.

Waar moet een thuiswerkplek wettelijk aan voldoen?

  • Het beeldscherm is van goede kwaliteit, gemakkelijk instelbaar en kantelbaar en mag niet spiegelen.
  • Beeldscherm en toetsenbord mogen niet aan elkaar vast zitten.
  • De werkplek moet een comfortabele houding mogelijk maken.
  • De verlichting op de werkplek zorgt voor voldoende licht en een beheerst contrast tussen het beeldscherm en de omgeving.
  • De programmatuur is aangepast aan de te verrichten taken.

Om bedrijven te ondersteunen heeft TNO het risicobeoordelingsinstrument “Beter achter u beeldscherm” ontwikkeld. Ga voor meer informatie naar rijksoverheid.nl en voor tips en inspiratie naar hoewerktnederland.nl.

Gratis online “check je werkplek” gesprek

Wil u een gratis online check van de werkplek waarbij we u huidige werkplek bekijken en advies geven hoe het beter kan? Thuis of op kantoor? Plan hieronder in!

Tevens verzorgen we online werkplekinstel-en advies sessies met onze ergonoom. Dit speciaal voor bedrijven om goed thuiswerken te faciliteren. Het voorkomt klachten en kans op uitval door een verkeerde houding. Voor meer info en een passende offerte vul dit contact formulier in.

DD dash MM dash JJJJ