Dynamisch werken is de oplossing tegen ziekteverzuim

Aandacht voor de werkplek is een investering met gegarandeerd resultaat!

Preventieve acties inzetten om niet ziek worden bespaart u veel geld en zorgt voor blije, vitale en productieve medewerkers.
Onze maatschappij is voornamelijk gericht op het behandelen van problemen en/of aandoeningen wanneer ze zich voordoen in plaats van ervoor te zorgen dat deze niet gaan plaatsvinden.
Verzuim van personeel van het werk, kost bedrijven jaarlijks ruim 12 miljard euro.
Een kwart van het totaal landelijk ziekteverzuim is rechtstreeks werk gerelateerd.

Kosten zieke werknemer

Onderzoeksbureau TNO berekende dat de gemiddelde kosten van een werknemer in de ziektewet in Nederland € 230,- per dag zijn, dit bedrag bevat dan alleen de kosten voor verplichte doorbetaling van loon door de werkgever.

MKB Servicedesk spreekt zelfs over € 410,- per dag als ook bijkomende kosten als productiviteitsverlies, kosten van de  arbodienst en vervangend personeel worden meegerekend.

 

“Verzuim geeft slechte economische effecten”

Nevenverschijnselen zieke collega

Daarnaast heeft verzuim op het werk ook aanzienlijke niet economische effecten.
Studies van de Wereldgezondheidsorganisatie wijzen uit dat ziekteverzuim van werknemers verschillende effecten heeft op allerlei gebieden waaronder verkoop, klantenservice, betrokkenheid en het algemeen functioneren en welzijn van overige medewerkers.

De extra werklast die veroorzaakt wordt door de afwezigheid van één werknemer moet opgevangen worden door collega’s, wat resulteert in een verhoogde werkdruk, vermoeidheid, stress, slechtere gezondheid en nog meer verzuim. Deze vicieuze cirkel legt een grote last op de schouders van niet alleen de werknemers, maar ook op die van hun familie en de gemeenschap in zijn geheel.

Meer beweging; matig intensieve inspanning werkt

Ons leven anno 2018 is in een omgeving van overdaad en gemak. Heel anders was dat in vroegere tijden waar afzien en schaarste hoogtij vierde. Ondanks de rijkdom van alle mogelijkheden van onze tijd kleven er ook enorme nadelen aan al dat ontzorgen.

De omgeving waarin wij wonen en werken nodigt niet meer uit tot natuurlijke beweging. Terwijl deze natuurlijke beweging ontzettend belangrijk is om gezond en vitaal oud te worden.
We zijn van alle gemakken voorzien, van thuis tot op het werk. Deze gemakken maken dat we sinds de vijftiger jaren van de vorige eeuw tot de helft minder lichaamsbeweging per dag krijgen.

Een zorgelijke ontwikkeling omdat de calorie inname door voeding enorm is gestegen.

                                         

Minder bewegen + overvloed aan calorieën = overgewicht, obesitas, diabetes, hoge bloeddruk

 

Het gevaar van veel stilzitten

Zelfs de Gezondheidsraad, die de regering adviseert, waarschuwt tegen de gevolgen van veel stilzitten.
Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat mensen die veel stilzitten en weinig bewegen een groter risico lopen op hart- en vaatziekten en eerder sterven.

 “Mensen die veel zitten lopen een groter risico op hart- en vaatziekten”

Voorkom teveel zittend werk

Hoewel in de richtlijnen niet specifiek de werkomgeving op kantoor wordt genoemd is het al langer bekend dat het voorkomen van teveel zittend werk en het verleiden van medewerkers om meer van de werkplek af te komen hier een belangrijk aandachtspunt is.

Hoge verzuimcijfers zijn in bepaalde beroepscatogorien rechtstreeks te herleiden naar het sedentair (inactief, zittend)  gedrag.

Het belang voor een organisatie om gezonde medewerkers in dienst te hebben is groot. Gezonde medewerkers zijn productiever en brengen minder verzuimkosten met zich mee.

Productiviteit en bevlogenheid

Ook qua bevlogenheid en productiviteit is veel te winnen.
Het aantal mensen wat niet bevlogen is in hun baan en daardoor minder productief, is maar liefst ruim 70 %.
Er valt dus een enorme winst te behalen wat betreft het welzijn van de medewerker en zijn of haar duurzame inzetbaarheid, door het faciliteren van een dynamische werkomgeving.
Het is dus erg belangrijk om ervoor te zorgen dat uw medewerkers een fitte levens-stijl hebben. Zij zijn het kapitaal van het bedrijf. Bij verzuim of verminderderde productiviteit is het resultaat direct voelbaar.

Hoe krijg ik mijn medewerkers in beweging?

Sedentair (inactief, zittend) gedrag wordt omschreven als gedragsactiviteiten waar het energiegebruik onder de 1.5 METS ligt.

De MET-waarde is een meeteenheid binnen de fysiologie die gebruikt wordt om aan te geven wat de hoeveelheid energie is van een bepaalde fysieke inspanning, ten opzichte van de hoeveelheid benodigde energie in rust. Onze MET-waarde in rust is 1. Bij een activiteit van 2 MET verbruik je dus 2 maal de energie die je normaal tijdens rust verbruikt.

Een gezonde leefstijl heeft tenminste dertig minuten per dag, over de dag verdeeld, een gedragsactiviteit van een MET waarde boven de drie.

Let op! Een uur sporten in de avond heft een te lage MET waarde overdags niet op! 

Bij een zittend beroep ligt deze waarde zelfs nog onder deze 1.5 METS. Dit gegeven op zich is niet ongezond, sedentair gedrag is pas ongezond wanneer het onafgebroken voor een lange tijd wordt aangehouden.

De oplossing

Het zit sta bureau is het middel om sedentair gedrag in de kantooromgeving te verminderen.

Professor Alan Hedge deed onderzoek naar beweging op de werkvloer om vermoeidheid, lichamelijke onbehaaglijkheid, pijn in de gewrichten en andere problemen te voorkomen.

Hieruit bleek dat de afwisseling tussen de zit en sta houding zorgt voor een verhoging van de medewerker zijn welzijn en productiviteit.

Een nog meer interessante uitkomst is; de uitval van medewerkers met werk gerelateerde klachten nam aanzienlijk af.

Return on Investment

De stijging in productiviteit is een waardevol gegeven wanneer we de Return on Investment willen berekenen.

Stelt u zich eens voor wat het met de bedrijfs omzet zou doen wanneer uw medewerkers 5 % meer productiviteit zouden realiseren per dag.

In onze tool kunt u dit makkelijk uitrekenen. U dient in te loggen om onze tool te kunnen gebruiken.
https://zitstadiscounter.nl/bereken/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 / 5
14
Beoordelingen
Geef jouw oordeel Bekijk beoordelingen